Missä tänä päivänä toimisto sijaitsee?

Syksyn tultua ihmiset alkavat siirtyä lomalta töiden pariin. Tämä tarkoittaa myös paluuta työpaikoille. Etätyöt tulevat jatkumaan ainakin osana arkeamme.

Monilla työpaikoilla hyödynnetään hybridimallia. Esimerkiksi Ylen artikkelissa (16.7.2021, Jaana Kainulainen) kerrotaan Abloyn käytännöistä asiassa.”Abloylla etätyöskentely kaksinkertaistuu verrattuna koronaa edeltävään aikaan. Lähes kaikki yrityksen yli 300 asiantuntijaa työskentelevät jatkossa keskimäärin 2–3 päivää toimistolla ja loput etänä yleensä kotona.” Lisää voit lukea täältä https://lnkd.in/eu7EriH .

Nykyinen tilanne ajaa työnantajat pohtimaan ratkaisuja työhön paluuseen. On tärkeää taata jokaiselle työntekijälle turvallinen paluu toimistolle ja mahdollistaa myös erilaisia työskentely tapoja. Työterveyslaitoksen artikkelissa 11.8.2021 https://lnkd.in/dbBw6_UK kerrotaan kuinka arkeen on palattava maltillisesti työpaikoilla. Aikalisä kannattaa hyödyntää yhteisten sääntöjen sopimiseen.

Keskustelin isoäitini kanssa työelämän muutoksista. Isoäitini on työskennellyt ennen eläkettään toimisto työssä. Hän kertoi, että silloin oli oletus että yrityksellä on toimitila, jossa jokaiselle on oma työhuone tai vähintään työpöytä avokonttorissa. Vaikka työpaikalla olisi ollut henkilöitä, jotka matkustivat paljon eivätkä olleet paljoa toimistolla, heille oli omat työpisteet.
Tästä on siirrytty paljon eteenpäin vuosien aikana ja korona aika on antanut viimeisen sysäyksen edistymiselle. Elon artikkelissa (19.1.2021 https://www.elo.fi/elomedia/2021/milta-tyoelama-nayttaa-vuonna-2021-%E2%80%93-viisi-trendia?sc_lang=fi-fi) käsiteltiin toimitilan merkitystä tänä päivänä.

”Etätyön lisäännyttyä moni yritys on herännyt pohtimaan toimitilojen merkitystä entistä tarkemmin. Tarvitaanko omaa toimistoa, kun työt sujuvat myös etänä? Samalla yhä useampi on kuitenkin alkanut arvostaa myös toimistoa ja sen tarjoamia palveluita entistä enemmän. Sitä, että työn teolle on myös kodista erillinen tila.”

Tulevaisuudessa turvalliset ja joustavat työtilat nousevatkin arvoonsa. Toimistoja tarvitaan edelleen, mutta avotoimistot saavat väistyä monitilatoimistojen tieltä. Tarvitsemme erilaisia tiloja yhteistyöhön, lisääntyneisiin etäpalavereihin ja puhelinneuvotteluihin sekä rauhalliseen työskentelyyn.”

Työelämässä on mahdollisuutta monimuotoiseen työskentelyyn ja aina työ tilaa toimistolla ei ole riittävää tai etätyöskentelyyn kotona ei ole mahdollisuutta. Tähän yhteiskäytölliset työtilat kuten Office X tarjoavat ratkaisun.

Mitä mieltä sinä olet ja mitkä ovat sinun tarpeesi työn teolle?

Anna-Sofia Jarva
Office X