Toimitilaa Espoosta

Caset: Office x Vantaa & Espoo

Lähdimme kokeilemaan jalansijaa co-working tilojen kanssa Vantaalla ja Espoossa 2021-2022 hieman eri konsepteilla. Pyrimme luomaan palvelumallia pelkkien nelijöiden myymisen sijaan.

Monen mutkan kautta huomasimme, että Vantaan ja Espoon tilat, sijainti ja palvelut eivät olleet täysin sitä mitä yritykset ja työntekijät haluavat.

Keräsimme opit mukaan ja jätimme ensimmäiset kokeilut taaksemme. Tässä case muodossa tilojen kokonaisuus ja saadut opit.

Veimme nämä käytäntöön ja toteutimme Jyväskylään co-workingtilat, jotka ovat jo täynnä tyytyväisiä asiakkaita. 

Office X Vantaa Flamingo

Office X:n ensimmäinen toimipiste Vantaan Flamingossa avautui kesäkuussa 2021. Toimintaa ehditiin rakentamaan 1,5 vuoden ajan ja tuon aikana opimme paljon  työskentelykulttuurin muutoksesta, toimitiloista, co-working markkinasta ja yritysten muuttuneesta toimitilatarpeesta.

Office X:ää lähdettiin alunperin rakentamaan Vantaalle siitä ajatuksesta, että työn ajateltiin olevan liikkuvaa ja etätyön lisääntyessä ihmiset haluaisivat käyttää enemmän co-working tiloja arjessaan. Etätyöpiste voisi olla kodin sijaan Office X:llä, kahvilassa tai mökillä. Eli nimikin tuli tästä ajatuksesta, jossa toimisto voi olla sijainnissa X = Office X.

Huomasimme kuitenkin hyvin pian, että kuluttajat eivät olleet tähän ajatukseen vielä aivan valmiita ja maksamaan itse työntekijänä etätyöpisteestä. Asiakkaamme olivat pitkälti yksinyrittäjiä tai sellaisia työntekijöitä joiden työpaikan sijainti oli yli 50km päässä kotoa. 

Palvelustamme oli kiinnostuneita myös hieman suuremmat yritykset, mutta tässä vaiheessa huomasimme Vantaan tilojen suurimman puutteen eli meillä ei ollut tarjota yrityksille yksityisiä toimistotiloja ja sen lisäksi joustavaa co-working tilaa. Olimme lähteneet eri näkökulmasta ja rakentaneet toimitilat yhteiskäytöllisyyttä ajatellen.

Yritysten toimitilatarve on muuttunut ja on alettu etsimään joustavimpia ratkaisuja, mutta vielä ei tiedetä sitä kuinka paljon ihmiset työskentelevät missäkin tiloissa tulevaisuudessa ja uusi työskentelykulttuuri on vasta rakentumisvaiheessa. Tästä syystä yrityksille luonteva ratkaisu on pienempi oma toimitila ja sen lisäksi yhteiskäytöllistä tilaa, jossa työntekijät voivat työskennellä. Tämä on myös joustava tapa kasvattaa tai pienentää tiloja ja sen tuomia kustannuksia.

Office X:n Vantaan toimipisteellä kävi asiakkaita yli 50:stä yrityksestä, mutta hyvästä asiakastyytyväisyydestä huolimatta, monet asiakkuudet olivat hyvin kokeiluluonteisia ja jäsenyys on päätetty akuuteimman tilatarpeen täytyttyä.

Lokaationa Vantaan toimipiste Flamingon kauppakeskuksessa oli loistava eli kaikki palvelut vieressä. Sijainti kehä III varrella mahdollisti helpon saapumisen niin autolla, julkisilla kuin kävellen. Etätyöskentelijöille tämä oli suuri plussa, mutta yritykset etsivät toimistotiloja selkeästi erilaisilta alueilta ja lokaatioista kuin kauppakeskuksesta.

Päätimme lähteä etsimään uusia toimipaikkoja, joissa yritykset saavat omaa toimitilaa, mutta myös joustavaa co-working tilaa lisäksi. Halusimme myös jatkossa pystyä aidosti kehittämään kiinteistöjen tehokkuutta hyödyntämällä hukkaneliöitä hyötykäyttöön.  

Kesällä 2022 suljimme Vantaan toimipisteen ja siirsimme kaiken toiminnan Jyväskylä Grafilan toimipisteeseen. 

Office X Espoo Olari

Office X:n toinen toimipiste Espoon Olarissa Iskun tiloissa avautui tammikuussa 2022. Lähdimme kokeilemaan niinsanottua “shop in shop” mallia yhteistyössä Iskun kanssa, jossa hyödynnettiin käyttämätöntä B2B kalusteiden esittelytilaa co-working tilana. Eli ajatus hukkaneliöiden hyödyntämisestä kiinteistössä vietiin käytäntöön.

Toiminta saatiin nopeasti ja matalilla kustannuksilla aloitettua “shop in shop” mallin ansiosta. Sijaintina Olari oli helposti saavutettavissa autolla ja julkisilla, mutta lounaspaikkojen vähäisyys lähettyvillä oli tiedossa heti alussa. Espoon tiloissa meillä oli loistava mahdollisuus tarjota yrityksille yksityistä toimistotilaa ja huomattavasti enemmän co-working työpisteitä kuin Vantaan lokaatiossa. Meillä oli tarjolla jopa 15-20 hengen yritykselle oma toimistotila + co-working tila mahdollisuus. 

Tiloissa oli tottakai todella laadukkaat kalusteet ja neuvottelutilat Iskun kalusteiden ansiosta. Lisäksi Espoosta löytyi samasta rakennuksesta myös kuntosali mikä toi ison plussa monelle kiinnostuneelle asiakkaalle. Espoon tiloissa huomasimme kuitenkin nopeasti, että uuden shop in shop ajatusmallin sisäänajaminen ihmisille oli haaste, koska nyt toimisto olikin liiketilassa mikä oli normaalista poikkeavaa.

Tiloissa kävi ihmisiä tutustumassa sovittuina tapaamisina noin 30 yrityksestä, mutta huomasimme sijainnin olevan hieman syrjässä kulkureitiltä, joka vaikutti pienempään näkyvyyteen verratuna Vantaan Flamingon saamaan näkyvyyteen. 

Espoon tiloissa huomasimme myös ensimmäisen kerran selkeän tarpeen työntekijälle, joka huolehtisi yhteisöllisyydestä ja olisi paikalla päivittäin esittelemässä tiloja sekä vastaamassa asiakkaiden kysymyksiin. Asiakkaamme kaipasivat isossa tilassa hieman enemmän yhteisöllisyyttä ja itsenäinen tutustuminen co-working tiloihin ilman esittelijää ei tuottanut pysyviä asiakkaita. 

Päätimme kesällä 2022 puolen vuoden kokeilun jälkeen, että meidän on järkevämpää keskittää kaikki voimat yhteen toimivaan tilaan, jossa pystymme rakentamaan palvelukokonaisuuden missä kaikki palaset osuvat kohdalleen. Päätimme siis sulkea Espoon tilan kesällä 2022 ja kaikki toiminta siirtyi Jyväskylään.

Heräsikö sinulla kysymyksiä Office X:n jäsenyydestä?

Onko sinulla tilaa, johon haluat meidät toimijaksi? Ota yhteyttä!